We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, deze te verbeteren en aan te passen aan uw wensen.Meer informatie
EngelsDuitsFrans

Kaasmaken op De Mèkkerstee

Bij zorgboerderij De Mèkkerstee grazen maar liefst 650 geiten die zo´n drie liter melk per dag geven. Deze geitenmelk is 100% biologisch en wordt op ambachtelijke wijze omgezet in kaas.

Daarbij wordt de melk eerst verhit (pasteuriseren) waarnaar bacteriën worden toegevoegd zodat de melk gaat stremmen. Als de melk is gestremd wordt deze gesneden. Door het snijden komt er wei vrij welke wordt afgetapt. De wei wordt geleidelijk opgewarmd tot 32 graden. Hierna begint het roeren. Na deze behandeling wordt opnieuw wei afgetapt en wordt de wei met water tot 35 a 37 graden verwarmt. Door de verwarming blijft er nu wrongel over.

De wrongel wordt in vaten gedaan en eventueel worden hier kruiden aan toegevoegd. Vervolgens wordt de wrongel in de vaten voor 30 tot 45 minuten geperst zodat er kaas ontstaat. Door het persen verliest de wrongel nog meer vocht zodat een stevige kaas ontstaat. De kaas gaat vervolgens door een pekelbad waar deze 24 uur in blijft liggen. Daarna volgt een natuurlijk rijpingsproces op houten planken en is het wachten totdat de lekkerbekken kunnen aanvallen.

In onderstaand filmpje krijgt u een impressie van het biologisch kaasmaken op de Mèkkerstee.

Films: