Graskaas 2021

Vanaf maandag 17 mei ligt er weer graskaas in de schappen en kunnen we weer genieten van dit lekkere seizoensproduct! Maar wat is het precies en wat maakt graskaas nou zo lekker? Hieronder lees je alle ins en outs over deze bijzondere seizoenskaas. 

Wat is graskaas?

Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten komen en in de weilanden staan. Het eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week de melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. De koeien eten volop van het verse lentegras. Na een week is het voer dat ze in de winter gegeten hebben, uit hun melk en kan de melk gebruikt worden voor deze speciale kaas. De kaas moet circa 4 weken in het kaaspakhuis rijpen om op smaak te komen, daarom zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie.

Waarom is het zo lekker?

De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal. Graskaas bevat zelfs meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas!

Wanneer ligt deze kaas in de winkels?

Graskaas is een seizoensproduct en is verkrijgbaar in de periode mei/juni. Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste gras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

Welke soorten graskaas zijn er?

In ons assortiment hebben we vier verschillende soorten, namelijk Weydeland 48+ GraskaasWeydeland 35+ Graskaas, Graskaas van de boerderij en Graskaas Komijn 48+. Voor ieder wat wils dus!

Waar is deze kaas verkrijgbaar?

Graskaas is verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt!

Gepubliceerd op 10-05-2021