Graskaas ins & outs

Vanaf 24 mei 2025 ligt er weer graskaas in de schappen en kunnen we weer genieten van dit lekkere seizoensproduct! Maar wat is het precies en wat maakt graskaas nou zo lekker? Hieronder lees je alle ins en outs over deze bijzondere seizoenskaas. 

Landelijke aftrap

Twee jaar geleden stonden, voor het eerst in ruim 20 jaar, de neuzen dezelfde kant op. We stemden voor een universeel introductiemoment voor de verkoop van Graskaas. Ruim 30 kaasboeren, producenten en handelaren sloegen de handen ineen om een succesvolle introductie te bewerkstelligen. Dat roept natuurlijk om een vervolg en daarom roept de graskaascommissie eenieder in de kaassector op om zich te conformeren aan het ene moment waarop we allemaal starten met de verkoop van graskaas. Dit jaar is de landelijke aftrap van het verkopen van graskaas: Zaterdag 24 mei 2025.

Wat is graskaas?

Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten komen en in de weilanden staan. De eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week de melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. De koeien eten volop van het verse lentegras. Na een week is het voer dat ze in de winter gegeten hebben, uit hun melk en kan de melk gebruikt worden voor deze speciale kaas. De kaas moet circa 4 weken in het kaaspakhuis rijpen om op smaak te komen, daarom zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie.

Waarom is het zo lekker?

De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal. Graskaas bevat zelfs meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas!

Wanneer ligt deze kaas in de winkels?

Graskaas is een seizoensproduct en is verkrijgbaar vanaf 24 mei 2025. Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste gras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

Welke soorten graskaas zijn er?

In ons assortiment hebben we vier verschillende soorten, namelijk Weydeland 48+ Graskaas, Weydeland 35+ Graskaas, Oudelandse Boerderij Graskaas en Graskaas Komijn 48+. Voor ieder wat wils dus!

Waar is deze kaas verkrijgbaar?

Graskaas is verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt!

Gepubliceerd op: 23 mei 2025