Kaasfondue tips

Het wordt vroeger donker, het is weer kouder buiten en mensen hebben behoefte om het binnen gezellig te maken. Dat betekent dat het weer tijd is voor.. Kaasfondue! Je kunt er eindeloos mee variëren. Als je kaasfondue opzoekt op Google, verschijnen er vrij snel daaronder vragen als ‘Hoe maak je kaasfondue vloeibaar?’, ‘Welke pan is geschikt voor kaasfondue?’, ‘Welke kaas in kaasfondue?’, ‘Mag kaasfondue als je zwanger bent?’. Wij geven antwoord op al je vragen over dit onderwerp, zodat je lekker zelf aan de slag kunt!

Tips voor de beste kaasfondue

  • Het beste kun je een caquelon (speciale fonduepan) gebruiken. Dit is een pan met handvat gemaakt van aardewerk. Let er bij de aanschaf van een caquelon op dat die op het vuur kan staan. Als je geen fonduepan hebt, kun je het ook in een steelpannetje bereiden;
  • Je kunt met kaasfondue eindeloos variëren. Geitenkaas, kruidenkaas, gatenkaas, Hollandse kaas, Zwitserse kaas, het kan allemaal. Het is wel van belang dat je kazen gebruikt die goed smelten;
  • Verwarm de fonduepan alvast voor in de oven. Dan blijft de kaas straks goed op temperatuur;
  • Als je de wijn toevoegt, is het van belang dat die niet gaat koken. De alcohol verlaagt het kookpunt en daardoor gaan de eiwitten niet schiften;
  • Ben je zwanger? Of eten er ook kinderen mee? Voeg dan in plaats van wijn een cider of appelsap toe. Ook is het dan van belang dat je gepasteuriseerde kaas gebruikt in plaats van rauwmelks of gethermiseerde kaas;
  • Als je kaasfondue te dik of één bal wordt, voeg dan een beetje citroensap toe. Het zuur van de citroensap zorgt ervoor dat de fondue dunner wordt;
  • Zet het vuur niet te hoog en blijf vooral goed roeren. Dit zorgt ervoor dat de fondue niet taai wordt;
  • Als je kaasfondue te dun wordt, voeg je 0,5 el maïzena toe met een gelijke hoeveelheid wijn of water. Goed roeren totdat de fondue weer wat dikker wordt;
  • Serveer de kaasfondue op een rechaud met waxinelichtjes, zodat die lekker op temperatuur blijft.

Kaasfondue recepten

Lekker zelf aan de slag met onze kaasfonduerecepten:

   

Op de Weydeland Kaas website hebben we ook nog een heerlijk recept van kaasfondue staan waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je deze gemakkelijk zelf kunt maken: Makkelijke Kaasfondue met Weydeland Kaas.

Kant-en-klare kaasfondues

Heb jij geen zin en tijd om in de keuken te staan en wil je verzekerd zijn van een goede kaasfondue? Ga dan voor een kant-en-klare kaasfondue. Ga bijvoorbeeld voor de heerlijke kaasfondue met onze Mont Vélan kazen! Deze bevat enkel en alleen de ingrediënten die een goede kaasfondue moet hebben en dat proef je.

Daarnaast hebben we ook nog in ons assortiment: De klassieke Zwitserse kaasfondue met Zwitserse Gruyère, een lekkere kruidige kaasfondue van Eru of kies voor een bijzondere variant, namelijk een geitenkaasfondue.