Kaasfondue

Het is weer het seizoen voor de kaasfondue!

De dagen worden weer korter en het is tijd om het binnen weer gezellig te maken. Daarom geven we je graag alle ins en outs mee over kaasfondue, van geschiedenis tot aan leuke variantietips. Lees snel verder!

De geschiedenis van de kaasfondue

De oorsprong van kaasfondue komt uit het jaar 1768. Wist je dat, in eerste instantie was de fondue uit noodzaak om de restjes op te maken. Later in de 18e en 19e eeuw werd fondue een gerecht met allemaal lekkernijen.

Soorten kaasfondue

Maar wat voor kaas kan je gebruiken voor een kaasfondue? Hierbij onze favoriete recepten voor een gegarandeerd succes om bij weg te smelten.

  • De klassieker; de Zwitserse Emmentaler en de Gruyère.
  • De Hollandse fondue met Weydeland 35+ Extra Belegen.
  • Kaasfondue met Ons Genot, een tikkeltje zoet.
  • Iets meer pit? Doe er een stuk blauwaderkaas bij.
  • Geitenkaas geeft een bijzondere smaak; een combinatie van geitenkaas en koekaas is ook erg goed.
  • Een Italiaans tintje kan door de toevoeging van Parmigiano Reggiano of Gorgonzola.
  • Voor een Frans accent kan je Camembert of een Comté gebruiken.

Kortom; een kaasfondue kan met heel veel soorten kaas! Laat ons weten wat nog meer goede variaties zijn.

Kaasfondue kent vele variaties

Bereidingswijze 

Hoe maak je nu een goede kaasfondue? Hier een stappenplan voor ongeveer 4 personen.

  1. Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met een halve teen knoflook.
  2. Maak een papje van een eetlepel maizena en een paar eetlepels water.
  3. Verwarm de wijn, appelsap of bier (300 ml) tot dat het kookt. Je kan ook een deel wijn en een deel appelsap doen om de smaak iets minder sterk te maken.
  4. Als volgt rasp je de kaas (600 gram) en voeg je dit in delen toe.
  5. Blijf roeren tot het een geheel is.
  6. Tot slot breng je het op smaak met peper, de zout kan je achterwege laten omdat de kaas van zichzelf al een zoutige smaak heeft.

Om te dippen

Wat zijn de essentials om te dippen?

  • Stokbrood.
  • Rauwe groenten zoals wortels, radijsjes, champignons, komkommer, paprika of tomaat.
  • Gegrilde groente zoals courgette, aubergine, broccoli, bloemkool of spruitjes.
  • Zoete aardappel frietjes.
  • Gehaktballetjes of stukjes worst.
  • Ananas.

Verrassende varieer tips

Je kan jouw kaasfondue net even anders maken door de toevoeging van de volgende ingrediënten:

  • Een (lente) uitje, bieslook, knoflook, truffel of mosterd.
  • De toevoeging van noten zoals walnoten, pistache, of hazelnoten kunnen een hele lekkere smaak geven aan jouw fondue.
  • Bij het bereiden kan je in plaats van wijn ook bier gebruiken. Dit geeft een verrassend effect aan je kaasfondue.
  • Een leuke manier om kaasfondue te serveren is om de gesmolten kaas in een uitgehold broodje te doen.
  • De afwisseling met nacho chips van stokbrood is een echte aanrader voor net even een andere bite.

Pak de fonduepan maar gauw uit de kast!

Gepubliceerd op: 31 oktober 2020