Kaasboerderij van Schie is het boerenbedrijf van Harry en Margriet van Schie. Zij wonen en werken met hun gezin op dit monumentale langhuis gelegen aan de Noordijzseweg in Polsbroek. Ze hebben de rollen goed verdeeld. Harry zorgt voor de 80 melkkoeien en Margriet maakt de kaas.

Historie

In 1992 namen Harry en Margriet van Schie het bedrijf over van de ouders van Harry. De langgevel boerderij aan de Noordzijdseweg in Polsbroek stamt al uit 1650 en is gebouwd op kloostermoppen. Vroeger woonde en werkte men in hetzelfde gebouw; de koeien stonden tot aan de keukendeur. In de loop der jaren is er veel veranderd, maar er wordt gelukkig nog steeds kaas gemaakt op deze boerderij. De kaasmakerij bevindt zich nog steeds in de oude boerderij. Uiteraard aangepast aan de huidige richtlijnen wat betreft hygiëne en voedselveiligheid. Ondertussen is er een ligboxenstal en een melkstal gebouwd, maar wel passend bij de oude boerderij. Een modern melkveebedrijf in een monumentaal jasje.

Koeien

Harry zorgt voor hun 80 melkkoeien. Deze koeien zijn gehuisvest in een prachtige ligboxenstal. Achter de monumentale boerderij is een melkstal gebouwd.

Kaas maken

Margriet maakt 4 keer per week kaas. De kaas die zij maakt is boerderijkaas. Dat wil zeggen dat de melk verwarmd wordt tot 60 graden om de bacteriën eruit te halen, maar dat er ook nog een gedeelte blijft leven. Dit zorgt ervoor dat de kaas extra smeuïg is. Het proces van opwarmen en kaas maken duurt ongeveer 3 uur. Bij Kaasboerderij van Schie maken ze kaasjes van 1 kilo, maar ook van 17 kilo met en zonder kruiden.

Rustpunt

Bij de boerderij is een rustpunt ingericht, waar verschillende fietsroutes je langs leiden. Op dit punt kun je genieten van een lekkere kop koffie of een andere versnapering. Dit rustpunt biedt uitzicht op de boerderij en de omgeving! Zo kom je helemaal tot rust.

Onze kazen

De familie van Schie maakt voor ons de Erfgoed Stelling 905 en Erfgoed Stelling 907.