Meester-Affineurs is een jong bedrijf dat gevestigd is in Wageningen, Gelderland. Meester-Affineurs produceert, affineert en rijpt rauwmelkse of gethermiseerde kazen. Met de technologie van vandaag en de passie voor kaasmaken, ontstaat een ambachtelijke kaas zonder geur-, kleur- of smaakstoffen. Het pekelen plaats in zeezout, dat meer sporen, elementen en mineralen bevat. De dames, waarvan de melk niet wordt afgeroomd, grazen op rijke weilanden, worden lokaal gevoerd en hun welzijn staat voorop. Ook de circulariteit en duurzaamheid op de boerderijen staan centraal. Dit vertaalt zich terug in een ras- en grasspecifieke melk van bijzondere dames met een rijke samenstelling. De kazen zijn echte eye-catchers met hun robuuste en stoere uitstraling!

Kaasmaken door Meester-Affineurs

De manier waarop Meester-Affineurs kaas maken is bijzonder. Ze werken namelijk met gekoelde avondmelk en nog warme ochtendmelk, voor het meest verse resultaat. Zo ontstaat er een premium melk, de vet- en eiwitpercentages verschillen namelijk tussen de avondmelk en ochtendmelk. Vervolgens wordt de verse rauwe melk in de ambachtelijke kaasmakerij verwerkt. Ze voegen specifieke micro-organismen toe aan de melk, voordat de melk aanzuurt. Na het aanzuren wordt de melk gestremd en vervolgens wordt de wrongel gewassen en in doeken in kaasringen gelegd. Dan vindt de eerste persing plaats. Bij de tweede lichte persing wordt de handtekening van Meester-Affineurs toegevoegd. Vervolgens worden de kazen gepekeld in het pekelbad. Dit pekelen duurt 25% korter dan gebruikelijk, zodat de kaas minder zout wordt. Klaar om op smaak te komen tijdens het rijpingsproces.

De melk die gebruikt wordt om de kazen van te maken, komt van veehouders uit De Gelderse Vallei die zich binnen een straal van 15 km rond de kaasmakerij bevinden.

Montbéliarde kaas

De melk voor de Montbéliarde kazen die wij in ons assortiment hebben zijn afkomstig van boer Henk uit Overberg. Het ras Montbéliarde komt uit de Jura in Frankrijk. Het is voortgekomen uit het samenvoegen van meerdere lokale rassen waarbij de grootste invloed het rood-witte ras was. Doordat de koeien in bergachtig gebied voortkomen zijn zij erg sterk en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende condities. Taaie dames die niet snel opgeven. Ze hebben meer spieren dan Holstein koeien en kunnen daardoor tegen een stootje. De dames geven hoge waarden aan eiwit en vetgehalten, waardoor je er mooie kaasspecialiteiten van kunt maken. In de Gelderse vallei grazen circa 65 Montbéliarde koeien op weilanden tussen houtsingels. In ons assortiment vind je de Montbeliarde van 4 maanden en Montbéliarde van 8 maanden.

Bio Blaarkop kaas

De biologische melk van de Blaarkop koeien is afkomstig van Zorgboerderij De Hooilanden in Bennekom. Deze mooie zorgboerderij wordt gerund door Lodewijk en Floor Pool. Op deze prachtige locatie staan de Blaarkop koeien te grazen. De Blaarkop is een oud Hollands runderras die van oudsher voorkomt in de provincie Groningen, Gelderse Vallei en Utrecht. Deze dames zijn sterk, sober en robuust en kunnen in het Nederlandse landschap goed uit de voeten op het drassige grasland. Ze hebben een rustig en aanhankelijk karakter en kenmerkende zwarte of bruine blaren om de ogen. Blaarkoppen geven naast mals vlees ook een rijke melk met een goed eiwit en vetgehalte. De melkproductie ligt een stuk lager dan bij Holstein koeien, maar de smaak is bijzonder. Dit proef je in de kaas! In Nederland zijn slechts zo’n 30.000 Blaarkoppen. In de Gelderse vallei grazen ca. 70 biologische blaarkoppen op weilanden gelegen op het stilte en waterwingebied De Binnenveldse Hooilanden. Deze dames krijgen jaarrond gras gevoerd en lopen zoveel mogelijk buiten. Zij geven de melk voor de Bio Blaarkop 3 maanden en Bio Blaarkop 6 maanden.

Voor meer informatie over de Meester-Affineurs, kun je kijken op hun website.