Meester-Affineurs is een jong bedrijf dat gevestigd is in Wageningen, Gelderland. Meester-Affineurs produceert, affineert en rijpt rauwmelkse of gethermiseerde kazen. Met de technologie van vandaag en de passie voor kaasmaken, ontstaat een ambachtelijke kaas zonder geur-, kleur- of smaakstoffen. Het pekelen plaats in zeezout, dat meer sporen, elementen en mineralen bevat. De dames, waarvan de melk niet wordt afgeroomd, grazen op rijke weilanden, worden lokaal gevoerd en hun welzijn staat voorop. Ook de circulariteit en duurzaamheid op de boerderijen staan centraal. Dit vertaalt zich terug in een ras- en grasspecifieke melk van bijzondere dames met een rijke samenstelling. De kazen zijn echte eye-catchers met hun robuuste en stoere uitstraling!

Kaasmaken door Meester-Affineurs

De manier waarop Meester-Affineurs kaas maken is bijzonder. Ze werken namelijk met gekoelde avondmelk en nog warme ochtendmelk, voor het meest verse resultaat. Zo ontstaat er een premium melk, de vet- en eiwitpercentages verschillen namelijk tussen de avondmelk en ochtendmelk. Vervolgens wordt de verse rauwe melk in de ambachtelijke kaasmakerij verwerkt. Ze voegen specifieke micro-organismen toe aan de melk, voordat de melk aanzuurt. Na het aanzuren wordt de melk gestremd en vervolgens wordt de wrongel gewassen en in doeken in kaasringen gelegd. Dan vindt de eerste persing plaats. Bij de tweede lichte persing wordt de handtekening van Meester-Affineurs toegevoegd. Vervolgens worden de kazen gepekeld in het pekelbad. Dit pekelen duurt 25% korter dan gebruikelijk, zodat de kaas minder zout wordt. Klaar om op smaak te komen tijdens het rijpingsproces.

De melk die gebruikt wordt om de kazen van te maken, komt van veehouders uit De Gelderse Vallei die zich binnen een straal van 15 km rond de kaasmakerij bevinden.

Voor meer informatie over de Meester-Affineurs, kun je kijken op hun website.