Kaasshop te koop

Ton Hardon verkoopt Weydeland Kaasshop

Het gaat hem aan zijn hart, maar Ton Hardon verkoopt zijn Weydeland Kaasshop. Zijn zaak is al vijftig jaar een begrip in de Veluwse regio en nu is de tijd rijp voor een opvolger die op zoek is naar een nieuwe toekomst. ,,Ik gun het aan een enthousiast iemand die onze onderneming met passie over wil nemen.”

Succesvol ondernemersechtpaar biedt kans aan enthousiastelingen die op zoek zijn naar nieuwe toekomst.

Zijn vader en oom gingen hem voor en nu brengt Ton met zijn vrouw Daniëlle alweer acht jaar zo’n 150 kaassoorten en vleeswaren aan de deur bij zo’n zeshonderd liefhebbers. Hiervoor rijdt hij in een prachtige wagen door plaatsen als Apeldoorn, Deventer, Beekbergen, Ugchelen, Otterlo, Kootwijkerbroek, Barneveld, Voorthuizen, Ede, Bennekom en Ederveen. ,,Ik heb veel kaas om uit te proberen. We hebben altijd wel iets nieuws en dan kunnen mijn trouwe klanten proeven. Het samen uitzoeken waar zij echt van genieten, geeft mij voldoening en waardering. Daarom vragen ze ook of je terug wilt komen, terwijl onze prijzen niet hoger zijn dan in supermarkten.”

Prachtige verkoopwagen

De Voorthuizenaar liet zijn wagen op maat maken door een specialist, met hoogwaardige kwaliteit als prioriteit. ,,Het gaat om de functionaliteit en de uitstraling. Als je voor komt rijden, val je op. En het is een genot om in te werken, want er zijn geen mankementen. Je kunt er nog heel lang mee verder, omdat je het verkoopgedeelte los kunt koppelen van de cabine. Als de bus motorisch afgeschreven zou zijn, betekent dit dat je tot in lengte van jaren toch verder kunt met die opbouw.”

Vooralsnog is dit nog helemaal niet aan de orde, omdat de wagen als ‘trekpaard’ een zeer betrouwbare Fiat Ducato uit 2018 heeft. In de markt behoort de verkoopwagen van Weydeland Kaasshop tot de top. ,,Er zijn mensen die me bellen met de vraag of ze mijn wagen kunnen kopen, maar ik wil de hele zaak tegelijk verkopen.”

Omdat Hardon de garantie geeft op een grote klantenkring van kaasliefhebbers én een uitstekende wagen, kun je gerust spreken van een ‘gespreid bedje’ voor zijn opvolger. Wel is Ton bereid om de overdracht stapsgewijs te doen. ,,Zodat mijn klanten niet van de ene op de andere dag plotsklaps een compleet nieuwe eigenaar zien.”

De wagen stalt Hardon in een hal bij zijn woning aan de Verbindingsweg in Voorthuizen. Hier is ook ruimte voor opslag en voorraad, inclusief koelingsapparatuur. ,,De hal wil ik niet verkopen, maar mijn opvolger kan ervoor kiezen om deze ruimte te huren, maar dat is geen voorwaarde. Hij kan de kaasshop ook vanaf een andere plek gaan runnen en de wagen daar stallen. Voor een agrariër met een schuur is dat misschien nog veel makkelijker.”

Veel klanten

De Kaasspecialist kijkt zakelijk gezien terug op twee topjaren in 2020 en 2012, omdat er in de coronatijd veel klanten bij kwamen. ,,Toch ga ik daar in 2022 alweer overheen. Vanwege deze toename van klanten, zocht ik iemand die me kan ondersteunen, maar hier kon ik nooit een geschikt persoon voor vinden. In feite zit ik tegen het plafond, want het wrange is dat ik mijn klanten bijna niet meer allemaal kan bedienen. Ook omdat ik steeds meer vraag krijg vanuit bed & breakfast-locaties en bedrijfsrestaurants. Daarom zou het mooi zijn als de doorstart plaatsvindt met anderhalf of twee personen, om aan de vraag te kunnen voldoen. Of je moet klanten af gaan zeggen.”

Met zijn kaasshop is hij nu de ene week vijf ventdagen op de weg en de andere week vier. Op zaterdag staat de wagen stil, terwijl Hardon erop wijst dat zijn opvolger dus eventueel in het weekend ook aan de slag kan. ,,Er zijn voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Deze zaak is eigenlijk toe aan een volgende stap, maar die kan ik zelf helaas niet maken. Intussen is mijn onderneming uitgegroeid tot een uitstekende mix van de zakelijke als de particuliere markt.”

Kaas uit de Midden-Beemster

De Nederlandse kazen die Hardon verkoopt, komen uit de Midden-Beemster (Weydeland Kaas), waar de firma Cono alle kazen maakt van melk die komt van koeien uit deze Noord-Hollandse streek. Hiervoor zijn ongeveer 450 melkveehouderijen aangesloten bij een coöperatie.

,,Zij volgen een streng programma met voorwaarden, zodat ze de melk mogen leveren aan deze zeer duurzame kaasmakerij. ’s Ochtends wordt die met een tankwagen opgehaald en dan vindt er een meting plaats. Op basis van die kwaliteit wordt de melkprijs bepaald.”

Bovendien heeft Hardon eerlijkheid en diervriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Volgens hem krijgen hardwerkende melkveehouders een eerlijke prijs voor hun melk, terwijl de koeien uitstekend verzorgd worden. ,,Ze hebben minimaal 180 weidegangdagen per jaar en daar wordt streng op toegezien. Ook kunnen ze de koeien niet zomaar antibiotica toedienen. Hoe lekkerder een koe zich voelt, hoe beter gaat ze melk geven. Je krijgt de allerlekkerste smaak door de goede verzorging van de koeien, de gemotiveerde kaasmakers en het streven naar perfectie op het terrein van de rijping. Daar komt veel bij kijken op het gebied van de luchtvochtigheid, luchtdruk en de temperatuur. Dit opleggen van onze Weydeland kazen vindt plaats bij leverancier Treur in Woerden. Dit bedrijf rijpt de kazen in een enorm groot rijphuis met een optimaal klimaat, zoals je ook in een grot hebt. Dat bootst zij na en dit komt heel precies.”

Hardon heeft ook Franse kaas, kruidenkaas, boerenkaas, biologische kaas, geiten- en schapenkaas in zijn assortiment. Hij wijst nog specifiek op de graskaas, waar hij enthousiast over is. Die soort is altijd erg jong. ,,De koeien komen ’s winters van stal en worden in het vroege voorjaar in de wei losgelaten. Dan eten ze het verse gras en dat zorgt voor een bijzondere kaassoort die heel romig en boterzacht is. Die smelt op je tong.”

Succesvolle webshop

De ondernemer zoekt een geschikte opvolger aan wie hij zijn bedrijf met een gerust hart over kan dragen, omdat Hardon afstand doet van een succesvol familiebedrijf dat juist het vijftigjarig jubileum had. Zo zal een nieuwe ondernemer ook voeling moeten hebben met de kaaswebshop die online zeer goede resultaten boekt. Hardon komt als verkoper bovenaan als mensen in Google Weydeland intikken.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door te mailen naar: .