Maak een kaasboom!

Een kerstboom, maar dan van kaas! Hele kazen van verschillende formaten opgestapeld tot een mooie kaasboom. Hoe leuk is dat? Dit staat toch super gaaf in jouw kaaswinkel of speciaalzaak? Zie hieronder een paar tips, zodat je deze zelf gemakkelijk kunt maken.

Kerstboom van kaas

De tips om een kaasboom te maken, zetten we even voor je op een rijtje:

  1. Ga van groot naar klein: Begin met de grootste kaas die je hebt. Het liefst natuurlijk de 60 kg kaas ‘Boerderijkaas Gigant‘. Maar is dat je te groot, leg dan een mooie 30 kg kaas onderop, zoals de Villa Cipollina XL of één van de drie Oudelandse Boeren XL varianten. Ga vervolgens verder met een 16 of 12 kg kaas, dan een 8 kg kaas en vervolgens een 5 kg kaas. Heb je ook nog kleine pondjes? Dan kun je daarmee eindigen.
  2. Leg jute doekjes of houten plankjes tussen de kazen: De kazen kun je niet zomaar op elkaar leggen, dan gaan de etiketten aan de kaas plakken. Het is daarom belangrijk dat je er juten doekjes of hele dunne houten plankjes (kaastussenleggers) tussen legt.
  3. Kies voor diverse kleuren en varianten: Houd de kaasboom lekker speels en zorg dat die niet ‘saai’ oogt. Dit doe je gemakkelijk door voor verschillende varianten kaas te gaan! Wissel een kruidenkaas af met een jonge kaas (lichtgeel) en vervolgens een mooie brokkelkaas (donkergeel) of geitenkaas (wit). Onze Weydeland Flinck en Weydeland Rijck zijn helemaal ingepakt met etiket, dus die hebben een blauwe en paarse buitenkant, wat erg mooi staat in de kaasboom! Ook de Villa Rosso (rode kaas) of Villa Verde (groene kaas) zijn leuke toevoegingen.
  4. Voeg versiering toe: Een kerstboom versier je ook, dus hoe leuk is het om deze kaasboom ook te versieren? Plaats kerstslingers rondom de kazen, of plak een mooie strik bovenop. Je kunt er ook nog wat kleine kerstballen tussen leggen en die eventueel vastplakken, zodat ze er niet afvallen.
  5. Optie: rood fruit en nootjes: Als er ruimte voor is, kun je nog wat rood fruit en nootjes toevoegen. Deze kun je het beste vastplakken, zodat het er niet afrolt. Een paar rode besjes, walnoten, hazelnoten, blauwe bessen etc. Alles om er een feestelijk geheel van te maken!
  6. Maak hem af met poedersuiker/nepsneeuw: Een leuke optie om hem helemaal af te maken is het toevoegen van poedersuiker of nepsneeuw! Strooi wat over de hele kaasboom en over de versiering. Dit maakt hem echt helemaal af.

Voorbeelden kerstboom van kaas/kaasboom

Op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in september hadden wij al een kaasboom op onze stand gezet om jullie te inspireren. En het leuke is dat we al diverse berichten hebben gezien dat jullie nu ook een mooie kaasboom in de winkel hebben staan! Heb jij ook een kaasboom? Maak een foto en stuur hem naar ons, zodat we ook jouw kaasboom hier kunnen delen. Wij zijn reuze benieuwd!

Onze kaasboom tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Een kaasboom bij ons op kantoor met doorgesneden kazen

Kaasboom bij Speciaalzaak   Berkhout in Krimpen a/d IJssel

We voegen graag jouw kaasboom aan deze rij toe. Stuur je foto naar