Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng water met zout aan de kook. Snijd de witlof en verwijder de buitenste bladen. Kook de witlof circa 5 minuten. Laat vervolgens de witlof uitlekken in een vergiet.

Rasp de kaas. Vet een ovenschaal in met boter. Als de witlofstronken iets afgekoeld zijn, kun je het hart eruit snijden, zodat de stronkjes iets uit elkaar vallen. Leg een plakje ham om de witlof stronk heen en leg hem in de ovenschaal. Herhaal dit met elke witlofstronk.

Voor de kaassaus:

Smelt boter in een pannetje op laag vuur. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je geleidelijk de bloem toe. Het is belangrijk dat je ondertussen goed blijft roeren. Laat de bloem en de boter garen. Als het een beetje wit uitgeslagen is, dan kun je de melk toevoegen (beetje bij beetje). Roer dit mengsel tot een gladde saus. Voeg als laatst de geraspte saus erdoor en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Schenk deze saus over de witlof met ham rolletjes in de ovenschaal. Strooi nog een beetje geraspte kaas over de witlofstronken en doe de schotel in de oven voor circa 20 minuten.