Rood, wit, blauw, oranje!

Dinsdag 27 april is het Koningsdag. Deze dag zullen we ook dit jaar vieren vanuit huis en met zo min mogelijk mensen bij elkaar. Maar we gaan er natuurlijk wel een feestje van maken! En bij een feestje hoort lekker eten. Hoe leuk is het om een rood, wit, blauw, oranje kaasplankje te maken?! Zie hieronder verschillende opties!

Hollands kaasplankje

Allereerst kun je gaan voor een Hollands kaasplankje in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Als rode kaas kies je dan voor de Villa Rosso. Een lekkere Hollandse kruidenkaas met rode pesto. De witte kaas is een geitenkaas van Chevretta. Ga voor de Chevretta Oud voor een stevige bite. Als blauwe kaas kun je gaan voor de Weydeland Flinck. De kaas zelf is niet blauw, maar de korst wel. Als je een schuitje op het plankje legt met een mesje erbij, dan heb je toch nog de blauwe kleur op je kaasplankje! En voeg tot slot de Koningskaas van Mariënwaerdt toe voor de oranje touch.

Buitenlands kaasplankje

Als buitenlands kaasplankje in de kleuren rood, wit en blauw hebben we veel verschillende opties. Ga allereerst voor een gewassen rode korstkaas. Houd je van een sterke smaak? Ga dan voor de Munster. Dit is een kaasje met een uitgesproken smaak en geur. Ook de rode korstkazen Epoisse Coupe en Rosse Jeanette hebben een intense smaak. Wil je een iets subtielere rode korstkaas? Kies dan de Altesse of Taleggio. Beide kazen zijn lekker zacht en mild van smaak. Vervolgens kies je een witte korstkaas. Ga voor een klassieker; de heerlijk romige Brie Fleur de Pré bijvoorbeeld. Ook de Camembert Rustique valt bij iedereen in de smaak. Liever een iets aparter kaasje? Dan kun je gaan voor de La Tur; gemaakt van geit,- koe en schapenmelk. Ga als blauwe kaas op het kaasplankje voor een blauwschimmel met veel aders. Dan komt de blauwe kleur het meest naar voren. Kies bijvoorbeeld voor Gorgonzola of de Bleu d’Auvergne. Ook de Fourme d’Ambert of de Blue Stilton zijn goede opties!

Maak het feest compleet

Om de Koningsplank helemaal af te maken, kun je nog wat toastjes en dipstokjes met lekkere dips aan de plank toevoegen. Ga dan voor de oranje dip Ensalada Tomaat. Heerlijk romig en vol van smaak. Ook de Toverkaas Sweet Pepper is een leuke oranje toevoeging! Leg er nog wat kaasvlinders, olijven en dadelbrood bij. Voeg ook wat blauwe druiven toe en het feest is compleet.

Rood, wit, blauw kaastaart

Ook een leuk idee is om een rood, wit, blauwe kaastaart te maken! Ook dit kan met bovengenoemde kaasjes. Als rood/oranje kaasje bovenop een mooie Epoisse. Daaronder een Brie of Camembert. Als onderste een mooie blauwaderkaas!

We wensen iedereen een hele smaakvolle Koningsdag!

Gepubliceerd op 23 april 2021.