Verrassende kaascombinaties

Kaas is veelzijdiger dan je denkt. Kaas op je boterham of op een borrelplank met olijven kennen we allemaal, maar je kan er veel meer kanten mee op. Zo zijn er nog meer heerlijke combinaties met kaas die je echt eens geprobeerd moet hebben. Je leest er alles over in dit blogbericht.

Kaas met chocola

Een opkomende trend is de combinatie van kaas en chocola. Drie jaar geleden hadden wij dit als hapje op de beurs in Houten. Hier kwamen wij erachter dat dit ontzettend goed combineert! Het zoete/bittere van chocolade in combinatie met het hartige, zoute karakter van kaas is een gouden combinatie. Ga bijvoorbeeld voor blokjes oude boerenkaas met geraspte pure of witte chocola. Doe het in een lekker koekhoorntje, zoals wij op de beurs hadden. Of probeer eens een brownie met walnoten en blauwaderkaas. En wat ook erg goed combineert, is onze truffelkaas met pure chocola!

Kaas en peer

Pittige kaas smaakt heerlijk met een tegenhanger, iets zoets. Probeer daarom eens pittige kaas met stukjes peer. Wat ook lekker is, is een salade met blauwschimmelkaas, rucola en stukjes peer erdoor. Een iets bekender nagerecht is peer met geitenkaas uit de oven. Een overheerlijke combinatie en zeker het proberen waard.

De G van groenten

Een iets bekendere combinatie, maar zeker niet minder lekker, is de combinatie groenten en kaas. Warme bloemkool- of broccoliroosjes met daaroverheen een heerlijke kaassaus of geraspte kaas, spruitjes met gegratineerde kaas, witlof met kaas en ham uit de oven. Allemaal overheerlijke combinaties. Maar probeer ook eens geroosterde zoete worteltjes met geitenkaas. Zoet gecombineerd met bitter zorgt voor een verrassende smaaksensatie.

Tijd voor thee

Thee blijkt ook een hele goeie match te zijn met kaas. Als je een slokje thee drinkt en daarna een blokje kaas in je mond stopt, komt de kaas terecht in een heerlijk warm bad. Dit zorgt voor een ware smaakexplosie. Het is wel belangrijk dat je hierbij de juiste combinatie maakt. Zwarte thee doet het goed in combinatie met harde kazen en Oolongthee (Chinese thee tussen groene en zwarte thee) combineert perfect met notige kazen. En probeer de blauwaderkazen eens met gerookte thee. Lekker!

Wijn en kaas

Wijn en kaas gaan ook heel erg goed samen. Buiten dat het gewoon heel erg lekker is, combineert het ook zo goed doordat de eigenschappen van deze producten elkaar versterken. De alcohol matcht heel goed met het zoutige en vettige van kaas. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wijn écht beter smaakt als je er kaas bij eet! Wel is het van belang dat je de goede kazen en wijnen combineert. Let hierbij op dat je een oude karakteristieke kaas combineert met een sterke rode wijn. Als je gaat voor een mildere kaas, kies dan voor een frisse witte wijn om de balans goed te houden. Port en blauwschimmelkazen gaan goed samen. Heb je meer zin in een rosé? Kies dan een lekkere kruidenkaas erbij! Zoals de Villa Nella of Villa Jardin met tuinkruiden bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op: 22 september 2020