Boer Kool

Al 200 jaar bestaat het boerenbedrijf Kool uit Stolwijk, vandaag de dag gerund door Janna en Leo Kool. Dit is inmiddels de zesde generatie op het melkveebedrijf. Zowel Janna als Leo komen uit een familie die al generaties lang kaasmaken op hun eigen melkveebedrijf.

Koeien

Op de boerderij van Kool staan 330 melkkoeien. Die worden allemaal met liefde, ritme en regelmaat verzorgd door Leo en Janna. Met maar liefst 6 melkrobots worden deze koeien dagelijks gemolken. De koeien zorgen voor circa 10.000 liter melk per dag.

De melk wordt na het melken snel terug gekoeld. Dit zorgt ervoor dat je hele schone melk houdt, wat je later terug proeft in de kaas. In de melktank kan 12.000 liter melk. Zodra deze tank vol is, wordt er van de melk kaas gemaakt.

Kaas maken

Deze 12.000 liter melk wordt binnen 36 uur verwerkt tot kaas. Dat de melk zo snel verwerkt wordt, maakt de kaas super romig en smaakvol.

De melk wordt gemengd met zuursel en stremsel. Dit zorgt ervoor dat de vaste stoffen en het vocht (wei) van elkaar worden gescheiden (stremmen). Na het stremmen wordt de wei afgetapt en ontstaat er wrongel. Deze wrongel wordt in vaten gedaan en zo krijgt de boerenkaas de ronde vorm. Daarna wordt de kaas geperst.

Na het persen worden de 16 kg kazen circa 3 dagen in het pekelbad gedaan en vervolgens worden de kazen op tafels gelegd om te drogen en een eerste coatinglaag te krijgen.

De laatste stap van het bereidingsproces is de rijping. Deze kaas wordt gerijpt onder optimale omstandigheden totdat ze op de goede leeftijd zijn om verkocht te worden.

Kazen van Boer Kool

De Oudelandse Boeren Smaakvol Belegen en de Erfgoed Stelling 502 en Erfgoed Stelling 503 komen bij Boer Kool vandaan. De kazen van Boer Kool die wij gebruiken voor onze Oudelandse Boeren en Erfgoed Stelling zijn rauwmelks en zijn bijzonder smedig en vol van smaak.