Biologische kaas

Naast ons assortiment gangbare kazen, bieden wij ook een ruim assortiment biologische kazen.

Maar wat is het verschil tussen gangbare kaas en biologische kaas?
Het grootste verschil is het leven van de (jersey)koe, schaap of geit en hoe er wordt omgegaan met het milieu. Zo krijgen de dieren geen kunstmelk, maar melk van de moeder. Als ze ouder zijn krijgen ze alleen biologisch voedsel. Bij biologische boeren kunnen ze altijd naar buiten, mits de bodemgesteldheid en het weer dat toelaat. Daarnaast worden er bij de bemesting van het land geen chemische of kunstmatige stoffen gebruikt. Het preventief gebruik van geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan.

Bij het bereiden van biologische kaas is het niet toegestaan om bacteriedodende of schimmelwerende middelen te gebruiken. Ook kleurstoffen mogen niet toegevoegd worden aan biologische kaas.

Bovenstaande punten vallen onder de richtlijnen van de biologische keten. Skal Biocontrole houdt toezicht of een organisatie zich houdt aan deze richtlijnen. Door middel van een groen keurmerk op de kazen, kun je zien dat het gaat om biologische kaas.

Op deze manier heb je de kaas op zijn puurst en dat proef je terug in onze biologische kazen!

Hieronder vind je een overzicht van onze biologische kazen.

 

Biostee

Biostee is een 100% biologische kaas, gemaakt van de meest romige koemelk.

Biostee is een biologisch akkerbouw- en groenteteeltbedrijf in de Hoeksche Waard, gerund door 3 boeren. In Strijen staan 200 melkkoeien te grazen. Deze worden verzorgd door veehouder Marius de Vlieger. Zijn koeien krijgen de groentes en rustgewassen van de Biostee te eten en in ruil daarvoor geven de koeien heerlijke melk en mest vol voedingsstoffen terug.

Het resultaat is koeien die lekker in hun vel zitten, heerlijke kaas van hun melk, groentes die goed groeien en boeren met een big smile. Zo is de cirkel rond! 100% biologische koekaas en dat proef je aan alles.

Mèkkerstee

De kaas van de Mèkkerstee is heel bijzonder. Deze geitenkaas is namelijk biologisch, vol van smaak en puur natuur! Op zorgboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp graast een geitenkudde van circa 600 geiten. Elke geit geeft dagelijks ca. 3 liter verse melk. Deze melk is van hoogwaardige kwaliteit doordat de geiten de beste voeding en verzorging krijgen. Daarnaast krijgen zij de ruimte die ze nodig hebben.

De melk wordt verwerkt tot geitenkaas met een heerlijke pure geitenkaassmaak. In dit proces wordt geen zout toegevoegd of gebruik gemaakt van conserverings-middelen, zodat je het beste van de natuur proeft! Mèkkerstee geitenkaas is zo zacht en romig waardoor de kaas bij iedereen in de smaak valt.

Benieuwd naar het hele verhaal van zorgboerderij De Mèkkerstee? Lees het hier.

Happy Mrs. Jersey

Happy Mrs. Jersey is een biologische kaas gemaakt van 100% jerseymelk. De kaas wordt op het eiland Goeree-Overflakkee gemaakt van melk van 80 Jerseykoeien. De kaas is gepasteuriseerd en heeft een gewicht van 8 kg.

Jerseymelk heeft een andere samenstelling van vet en eiwit dan melk van een Holsteiner koe. Het vetpercentage (5,9%) en eiwitgehalte (4,2%) ligt hoger, waardoor de kaas nog romiger en voller van smaak is. Ook is Jerseymelk van nature rijker aan vitaminen en mineralen (2 keer zoveel), caroteen, en geconjugeerd linolzuur (CLA) dan melk van Holsteiner koeien. Dit resulteert in een bijzonder rijke kaas met een onderscheidende smaak.

Naast een andere samenstelling, stoten Jerseykoeien 20% minder stiktof uit voor het maken van 100 kg kaas, in vergelijking met de Holsteinkoeien. De harde feiten zijn dat de melkproductie van Jerseykoeien leidt tot reductie in landgebruikt (11%), waterverbruik (32%) en ecologische voetafdruk van  20%.

Jersey koeien zijn schaars en worden maar op enkele plekken gehouden. Daarnaast is de Jersey koe een sterk ras dat efficiënt omgaat met haar voeding. Zo gebruiken ze minder voer voor dezelfde hoeveelheid melk. Dit maakt de Jersey koe zeer geschikt voor de biologische landbouw. Wel is de koe een stuk kleiner en geeft zij minder melk.

Beppie schapenkaas

Beppie schapenkaas is een 100% biologische schapenkaas. Afkomstig van een kleine coöperatie met biologische schapen en bereid door De Mèkkerstee uit Ouddorp. Zeer smaakvol en bijzonder zacht en romig van smaak. Echte specialiteit met een unieke smaak.

Deze schapenkaas heeft de naam Beppie te danken aan het feit dat Beppie een oer-Hollandse naam is en de melk van deze kaas is afkomstig van Hollandse schapen. Deze schapenkaas is een echt Hollands product, gemaakt van Hollandse melk, dus daarom hebben we gekozen voor deze Hollandse naam.

Verkrijgbaar in de volgende varianten: