Kaas van de boerderij

Ons assortiment kaas van de boerderij, bestaat uit zowel boerenkazen als boerderijkazen.

Boerenkaas
Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Dit houdt in dat de melk niet verhit wordt, waardoor alle bacteriën in de kaas blijven leven. Dit boerensmaakje geeft de kaas een extra smaakdimensie.

Niet alle kazen mogen zomaar de naam ‘boerenkaas’ dragen. De naam boerenkaas is namelijk beschermd en mag alleen gedragen worden door kazen die op traditionele wijze door de boer worden gemaakt op de eigen boerderij van niet verwarmde melk van de eigen kudde. Het gaat hierbij om (half) harde kazen bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien, gewonnen van in hoofdzaak eigen melkvee en met een specifieke vorm, korst en vetgehalte. Hiermee voldoen deze kazen aan de eisen van ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Het GTS-keurmerk is zichtbaar op onze boerenkazen.

Uit onderzoek blijkt dat de micro-organismen in deze kaas belangrijk zijn voor het verhelpen van een verstoorde darmwerking. Ook is boerenkaas rijk aan eiwitten en peptiden. Deze peptiden hebben een positief effect op je gezondheid en immuniteit.

Boerderijkaas
Boerderijkaas wordt gemaakt van gethermiseerde melk. Dat is melk die kort wordt verwarmd tussen de 40-65 graden. Hierdoor gaat een gedeelte van de bacteriën dood, maar niet alle bacteriën. Dit betekent dat ook boerderijkaas dat ‘boerensmaakje’ heeft.

Zie hieronder een overzicht van al onze kazen van de boerderij. Alle kazen zijn met liefde bereid door de boer en dat proef je!

Erfgoed stellingkaas

Onze serie Erfgoed Stelling kaas wordt bereid door boeren die dagelijks met volle overgave kazen maken. Vaak geleerd van vader op zoon en deze traditie wordt in Erfgoed vertegenwoordigd. De stelling staat voor het type kaas en de leeftijdsoort. Het eerste nummer geeft aan bij welke boer de kaas wordt gemaakt en het laatste nummer geeft de leeftijd aan. Hoe hoger het laatste nummer hoe langer de kaas heeft liggen rijpen in ons pakhuis.

Klik op onderstaande kazen om meer over de kaas en de boer te weten te komen.

Oudelandse Boeren

Oudelandse Boeren is een lijn die bestaat uit zowel boerenkazen als boerderijkazen. De receptuur is samengesteld door diverse kaaskenners. Puur natuur, zonder kleurstoffen, gemaakt van de beste melk en in een eerlijk proces bereid door de beste boeren. De melk die voor de bereiding van de Oudelandse Boeren wordt gebruikt, is speciaal geselecteerd bij boeren uit het Groene Hart. Het verhaal van de boer achter de kaas kun je lezen door op de kazen te klikken.

De kaas is vernoemd naar de boerderij aan de Oudelandseweg in Woerden, waar Evert Treur in 1955 begon met de handel in kaas.

Villa kruidenkaas

De kruidenkazen uit de Villa-reeks zijn stuk voor stuk bijzonder. Alle kazen worden op ambachtelijke wijze volgens eigen receptuur gemaakt. Deze kruidenkazen worden gemaakt door geselecteerde boeren die gespecialiseerd zijn in het maken van unieke kruidenkazen. Elke kaas krijgt eigen kruidentoevoegingen waardoor de specifieke smaak ontstaat. Klik op de onderstaande kazen om meer te weten te komen over de kaas en de boer!