Hoe wordt kaas gemaakt?

Het is een bijzonder productieproces, het maken van kaas. Wil jij precies weten hoe dit lekkere product tot stand komt? Wij leggen het in praktische stappen voor jou uit.

Koemelk

Het begint allemaal bij de koe. Als de koe gemolken is, wordt de melk direct gebruikt of even kort verhit. Dit is het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk.

‘Wist je dat er voor 1 kilo kaas 10 liter melk nodig is?’

Rauwe melk komt direct van de koe en bevat bacteriën. Gepasteuriseerde melk wordt even verhit zodat deze bacteriën doodgaan.

Zuursel en stremsel

De melk wordt gemengd met zuursel en stremsel. Zuursel is een melkzuurbacterie. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de kaas langer houdbaar is en zijn smaak krijgt. Dit onderdeel van het  proces heet fermentatie. Stremsel zorgt ervoor dat de melk gaat klonteren. Door het toevoegen van deze twee ingrediënten worden de vaste stoffen (de vetten, mineralen en eiwitten) en het vocht (de wei) van elkaar gescheiden. Dit proces heet stremmen.

Wrongel

Na het stremmen wordt de wei afgetapt en ontstaat er wrongel. Dit wordt gesneden tot kleine stukjes. Dit zorgt ervoor dat het laatste wei los komt. Als volgt wordt de wrongel in een vorm geperst en wordt het allerlaatste vocht eruit gehaald en zo krijgt de kaas haar vorm.

Pekelbad

Dan is de kaas klaar om in bad te gaan. Dit proces heet pekelen. Een pekelbad is een zoutbad. Gemiddeld liggen de kazen tussen 1 en 5 dagen in een pekelbad.

Kaas rijpen

De laatste stap van het productieproces van kaas is het rijpingsproces. Onze kazen liggen in alle rust in onze eigen pakhuizen te rijpen. Als de kaas bij ons aankomt in ons pakhuis, wordt die eerst gewogen en vervolgens gestempeld. Zo kan de kaas precies gevolgd worden tot aan het moment dat die in de kaaswinkel ligt. Daarna wordt de kaas voorzien van een zeer dunne coating ter bescherming voor de korst. Dit zorgt voor een uitstekende kwaliteit en smaak van onze kaas en maakt dat deze langer houdbaar is.

Na deze eerste bewerking krijgt iedere kaas een plekje op een van de kaasplanken (ca. 38 km) in ons kaaspakhuis, waar deze periodiek wordt verzorgd en gerijpt. De constante temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een heerlijke kaas! De rijpingstijd verschilt per kaas. Zo rijpt een jonge kaas slechts 4 weken, maar ligt een oude kaas wel een jaar bij ons op de planken.

Gepubliceerd op maandag 5 juli 2021

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Contactformulier