Duurzame kaasmakerij

CONO kaasmakers bestaat al meer dan honderd jaar en is een boerencoöperatie. De boeren en kaasmakers maken samen de lekkerste en eerlijkste kaas van de beste melk. Met duurzame moderne technieken en behoud van hun tradities. Eén van die tradities is het handmatig roeren van de wrongel en de natuurlijke rijping. De boeren delen hun kennis door middel van workshops aan de kaasmakers en geven zo hun unieke kennis door van generatie op generatie.

In de afgelopen 15 jaar heeft CONO Kaasmakers haar boeren de hoogste melkprijs kunnen betalen en ter ere van haar 100-jarig bestaan in 2001 zijn ze ook nog Hofleverancier geworden. De Beemsterpolder is als unieke regio in 1999 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

In 2014 heeft CONO een nieuwe kaasmakerij gebouwd en is het geopend door HKH Máxima. Duurzaamheid speelt bij CONO kaasmakers en haar leden een grote rol. In de hele keten wordt er gewerkt met echte aandacht voor de mens, dier en milieu. Van de grasspriet tot de kaas en van de boer tot de kaasmaker. De aarde geeft alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan.

Sinds 1 januari 2020 is het productieproces van CONO Kaasmakers klimaatneutraal. Melkwater wordt zoveel mogelijk hergebruikt en bij de aangesloten leden melkveehouders wordt duurzaam opgewekte stroom afgenomen.

En nu in 2021 eten de koeien GMO-vrij krachtvoer. Dit betekent dat het krachtvoer geen genetisch gemodificeerde middelen bevat. 80% van het krachtvoer komt direct uit de regio. Dit betekent aandacht voor de mens, dier en milieu.

De cirkel is rond; zorg goed voor onze wereld. Dan is het gras het best, de koe gezond, de melk van het beste kwaliteit, de boer blij en de kaas het lekkerst. Onze Weydeland kazen worden gemaakt door CONO Kaasmakers. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van CONO Kaasmakers.