Kaas onderzoek

Uit onderzoek is gebleken…

Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar hoe gezond kaas nou echt voor je is. De ene keer lees je dat het niet zo goed voor je is is en de andere keer lees je weer dat het wel goed voor je gezondheid is. Maar wat moet je nu geloven? We zetten de waarheden even voor je op een rijtje! 

Hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nitrition heeft kaas een positief effect op je gezondheid en kan het je beschermen tegen hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten. Onderzoekers van de University of Copenhagen hebben 139 volwassenen uitgekozen en laten deelnemen aan een proces van 12 weken. Tijdens dit proces werd getest wat het effect is van kaas op het lichaam. De groep testpersonen werden onderverdeeld in 3 groepen. Groep 1 mocht helemaal geen kaas eten, groep 2 moest 80 gram vetarme kaas per dag eten en groep 3 moest 80 gram volvette kaas per dag eten. Bij geen enkele groep was er een verschil meetbaar in hun slechte cholesterol. Bij groep 3 die 80 gram volvette kaas per dag moest eten, was er wél een toename meetbaar in hun goede cholesterol, wat bekend staat dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten en metabole ziekten. Wat dus betekent dat kaas eten goed kan zijn voor je gezondheid!

Vermindert vetophoping in lever

Daarnaast blijkt uit een Japans onderzoek dat het eten van kaas vetophoping in de lever tegengaat. 2 groepen ratten kregen 9 weken bepaalde diëten. Bij de groep die het kaasdieet kreeg, verminderde de ophoping van cholesterol in de lever. Ook verhoogde de kaasconsumptie de vet uitscheiding in ontlasting. Dit klinkt niet zo smakelijk, maar samenvattend is het resultaat dat kaas verschillende gunstige effecten heeft op je gezondheid!

Langer leven

Een ander onderzoek, namelijk van Nature Medicine, suggereert dat het eten van kaas de sleutel zou kunnen zijn tot een langer leven. Het gaat hierbij voornamelijk om het eten van oude kaas, waar het stofje spermidine in zit. Onderzoekers hebben de effecten van dit stofje op muizen en ratten getest en zij merkten dat de gemiddelde levensduur toenam. Vervolgens werden circa 800 Italianen gevraagd naar hun levenswijze en het bleek dat degenen met een hogere inname van spermidine gemiddeld een lagere bloeddruk hadden, 40 procent minder kans op hartfalen en minder risico op hart- en vaatziekten.

Geniet met mate

Al met al zijn dit dus hele positieve berichten. Want dit betekent dat je zonder schuldgevoel lekker kan genieten van een heerlijk stukje kaas en het dus nog goed voor je gezondheid is ook! Wel moeten we de kanttekening maken: Geniet ervan, maar wel met mate. Zoals dat voor alles geldt natuurlijk.

Gepubliceerd op: 12 augustus 2020