Biologisch

Biostee is een biologisch akkerbouw- en groenteteeltbedrijf in de Hoeksche Waard. Dit bedrijf wordt gerund door 3 boeren: Ard van Gaalen, Arian de Jong en Pieter Hugo Visser. Op een cursus eind jaren ‘90 over biologische akkerbouw hebben deze drie boeren elkaar ontmoet. Ze werden alle drie enthousiast en in het jaar 2000 hebben zij Biostee opgericht. Alle drie hebben ze een eigen boerderij in Zuid-Beijerland waar ze hun eigen gewassen verzorgen.

Groentes en rustgewassen

Om te zorgen dat de landbouwgrond niet uitgeput raakt, wisselen ze groentes zoals uien, knolselderij, erwten en aardappelen af met rustgewassen, zoals gras- en klaversoorten, luzerne, rogge, gerst en haver. Bij de Biostee worden er 4 jaar groentes geteeld en daarna 2 jaar een rustgewas. Deze vruchtwisseling is erg belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid, het voorkomen van bodemziekten en onderdrukking van onkruid.

200 melkkoeien

In Strijen, een plaatsje naast Zuid-Beijerland, staan 200 melkkoeien te grazen. Deze worden verzorgd door veehouder Marius de Vlieger. Deze koeien smullen van de rustgewassen van de Biostee. Als dank geven zij daar heerlijke melk en mest vol voedingsstoffen voor terug. En met de zuiver, organische en onbewerkte mest kan de zeekleibodem weer in conditie worden gehouden. Het resultaat is koeien die lekker in hun vel zitten, heerlijke kaas van hun melk, groentes die goed groeien en Biostee-boeren met een big smile. Zo is de cirkel rond!

De dagverse biologische melk van deze koeien gaat vervolgens naar zorgboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp. Op deze zorgboerderij maken ze er de lekkerste biologische kaas van! 100% biologisch en dat proef je aan alles.

Bekijk de website voor meer informatie over Biostee.