We gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren, deze te verbeteren en aan te passen aan uw wensen.Meer informatie
EngelsDuitsFrans

Oudelandse Boeren

Oudelandse Boeren bestaat uit een aantal varianten boerenkazen gemaakt van rauwe koemelk en boerderijkaas gemaakt van gethermiseerde koemelk.

De kaas is vernoemd naar de boerderij aan de Oudelandseweg in Woerden, waar Evert Treur ruim 60 jaar geleden begon met de handel in kaas. Puur natuur, gemaakt van de beste boerenmelk en in een eerlijk proces bereid. Zonder kleurstoffen en met heel veel zorg door vakmensen bereid en bewaakt. Met de Oudelandse Boeren wordt bewezen dat het de familie Treur is gelukt een nieuwe smaakbeleving in de kaaswereld te presenteren, een bijzondere prestatie!

Bereidingsproces
De melk die voor de bereiding van de Oudelandse Boeren wordt gebruikt, is speciaal geselecteerd bij boeren uit het Groene Hart. Onder optimale hygiënische omstandigheden wordt de volle, niet afgeroomde melk bereid. De receptuur van de Oudelandse Boeren is samengesteld door een flink aantal kaaskenners die hun sporen ruim hebben verdiend in het vak. De unieke smaak in het eindproduct is hiervan een overtuigend bewijs.

Maar voordat de lekkerbekken kunnen proeven, moet er enig geduld worden opgebracht. De rijping moet zijn werk eerst doen in gecontroleerde, traditionele kaaspakhuizen. Op de houten planken worden de kazen voorzien van een dun laagje coating en regelmatig met de hand gekeerd. De mankracht, persoonlijke aandacht en de juiste omgeving zorgen ervoor dat de Oudelandse Boeren optimaal op smaak komt. Pas wanneer de kaas op de juiste leeftijd is en klaar voor consumptie. 

Boerenkaas 

De varianten Smaakvol Belegen, Pikant Belegen en Subliem Oud worden gemaakt van rauwe koemelk en mogen de naam ´Boerenkaas´ dragen. De naam Boerenkaas is beschermd en mag alleen gedragen worden door kazen die op traditionele wijze door de boer(in) worden gemaakt op de eigen boerderij van niet verwarmde melk van de eigen kudde. Dit zijn (half) harde kaas, bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien, gewonnen van in hoofdzaak eigen melkvee en met een specifieke vorm, korst en vetgehalte. Zij voldoen daarmee aan de eisen van 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit´ (GTS). Dit keurmerk is zichtbaar op deze varianten kaas. 

Wetenschappers veronderstellen dat de grote verscheidenheid van micro-organismen in deze kaas een belangrijke troef is voor het verhelpen van een verstoorde darmwerking. Bovendien is boerenkaas rijk aan eiwitten en peptiden. Bekend is dat deze peptiden een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de mens en op zijn immuniteit.

Meer informatie over Boerenkaas vindt u op www.boerenkaas.nl.

Boerderijkaas
De varianten Graskaas, Smeuïg Jong, Romig Jong Belegen en Zacht XL zijn gemaakt van gethermiseerde koemelk en mogen om die reden niet de naam Boerenkaas dragen, zij heten: 'Boerderijkaas´.  Dit zijn ambachtelijke speciaalkazen die met zorg en passie op de boerderij door de boer(in) worden gemaakt. De term staat voor alle kazen die in Nederland op de boerderij worden gemaakt van melk van hoofdzakelijk eigen koeien, schapen, geiten of buffels zonder het GTS-keurmerk. 

Het grote verschil met Boerenkaas zit hem in de warmtebehandeling van de melk.
• Rauwe koemelk: melk die geen warmtebehandeling ondergaat, waardoor alle bacteriën in de melk blijven leven.
• Gethermiseerde melk: melk die kort circa 15 sec. wordt verwarmd tussen de 40- 65 graden. Hierdoor gaat een gedeelte van de bacteriën in de melk dood en een deel niet.

1 - 9 van 9

De eerste melk van de koeien die na een lange winter weer de weide in mogen, wordt gebruikt voor deze Oudelande Boerderij graskaas. De grazende koeien genieten eind april, soms begin mei,van het jonge gras.

De Oudelandse Boerderijkaas Smeuïg Jong wordt speciaal bereid om op jonge leeftijd te eten. Na een rijping van vijf weken is deze smeuïge jonge kaas klaar om te eten.

Deze boerderijkaas is wat groter van model (16 kg) maar net zo romig van smaak. De Oudelandse Boerderijkaas Romig Jong Belegen heeft 10 weken liggen rijpen en is romig van smaak met een tikje meer karakter dan de Smeuïg Jong!

Deze goed doorrijpte kaas heeft zes maanden doorgebracht in het kaaspakhuis. Deze unieke boerenkaas is verkrijgbaar in een exemplaar van 16 kg. Een verwenkaas voor de echte boerenkaasliefhebber!

Na een jaar rijpen mag deze kaas zich scharen onder de klassiekers van de boerenkaas. Na twaalf maanden intensief toezicht op de houten planken in een temperatuur van 13 graden is de kaas klaar voor de liefhebber.

2,5 jaar gerijpt. Na een jaar krijgt dit paradepaardje nog een laagje coating, maar daarna niet meer. Hierdoor blijft het korstje dun. Het resultaat is een sublieme smaak van deze heerlijke boerenkaas.

Oudelandse Boerderijkaas Zacht XL is een grote kaas van 30 kg. De kaas is zo smeuïg dat deze aan het mes blijft kleven. Met een leeftijd van 100 dagen is deze kaas zeer smedig en mag niet ontbreken op de kaasplateau.

Oudelandse Boerderijkaas Belegen XL is een grote kaas van 30 kg. Bereid door boer Blokland uit Biddinghuizen. Circa 8 maanden gerijpt, dus nog lekker romig en toch vol van smaak!

Oudelandse Boerderijkaas Pittig XL is een grote kaas van 30 kg. Bereid door boer Blokland uit Biddinghuizen. Circa 12 maanden gerijpt, heerlijk pikant en stevig van smaak!