Wijn en spijs combinaties

In samenwerking met onze wijnleverancier Delta Wines hebben wij vlogs gerealiseerd over mooie wijn en spijs combinaties. Onze accountmanager Eduard Treur en de accountmanager van Delta Wines Cees Heikoop nemen je mee in de verhalen achter de kazen en wijnen en de perfecte combinaties hiervan. Deze blog zal continu aangevuld worden met nieuw beeldmateriaal en nieuwe combinaties. 

1. Wijn & Spijs combinaties met de wijnen van wijnhuis Nittnaus

De gebroeders Hans en Andreas Nittnaus runnen het bedrijf Wijnmakerij Gebrüder Nittnaus sinds 2019. De familie bezit al meer dan 300 jaar de wijngaarden in Gols, Burgenland in Oostenrijk. Er heerst hier een uniek warm klimaat rond de Neusiedler See en de vruchtbare bodems creëren perfecte omstandigheden voor het brede assortiment hoogwaardige wijnen. Wij hebben twee varianten uit het wijnhuis Nittnaus geproefd, namelijk de Nittnaus Grüner Veltliner (witte wijn) en de Nittnaus Pinot Noir (rode wijn). 

Nittnaus Grüner Veltliner (wijn) met Rosso di Langa (kaas)

De Nittnaus Grüner Veltliner is een witte wijn, bereid met rijp fruit uit het warme Burgenland. Je proeft vooral veel groen en geel fruit en kruiden. Deze wijn combineert erg goed met de Italiaanse roodgewassen korstkaas Rosso di Langa. Deze romige kaas is gemaakt van koemelk en schapenmelk. De roodgewassen korst geeft body aan de kaas, dus daarom moet je de kaas met korst eten.

”De kruidigheid van de korst van de kaas doet het heel goed met het witte pepertje van de wijn.” 

Morbier au lait cru (kaas) met Nittnaus Pinot Noir (wijn)

De Nittnaus Pinot Noir is een rode wijn met een geur van kersen en frambozen. Ook ruik je ietwat aardsheid met hele vriendelijke mokka daaroverheen. De smaak van deze Oostenrijkse rode wijn is heerlijk fruitig dankzij het rode bosfruit. Morbier is een rauwmelkse kaas gemaakt van koemelk. Onder de licht gebarsten korst van de kaas vind je een zacht, smeuïg zuivel in tweeën verdeeld door een laagje as. De kaas is fris, fruitig en zuivelachtig van smaak met plantaardige nuances. Deze combinatie is fantastisch.

”Het pittige karakter van de Morbier (door de natuurkorst) past heel goed bij de lichte kruidigheid van de rode wijn.” 

Tip! Haal de frisse tonen van de wijn naar voren door de wijn een uur tot anderhalf uur van te voren koelen in de koelkast.


 

2. Wijn & Spijs combinaties met de wijnen van wijnhuis Ancora

Ancora Pinot Grigio met Brillat Savarin

De Brillat-Savarin is een extreem romige kaas, afkomstig uit Normandië en wordt gemaakt van koemelk. Tijdens de bereiding van deze kaas wordt er extra room toegevoegd, zodat het vetgehalte hoger wordt (70+) en de kaas nog romiger (triple crème). Daardoor krijgt de Brillat-Savarin een hele zachte smaak wat heel goed samen gaat met de frisse en licht pittige smaak van de Ancora Pinot Grigio wijn. Deze wijn is afkomstig uit het noorden van Italië. Naast de frisse en licht pittige smaak proef je ook aroma’s van citrus en steenfruit.

Ancora Sangiovese met Weydeland Rijck

De Ancora Sangiovese is geproduceerd van Sangiovese-druiven van het schiereiland Salento in het zuiden van Puglia, Italië. Het is een heerlijke sappige wijn met aansprekende aroma’s van vers rood fruit. De smaak van bosfruit in combinatie met een vleugje kruiden maakt dit tot een zeer aantrekkelijke wijn. Zachte, ronde tannines samen met pittige zuren. Dat gaat heel goed samen met de Weydeland Rijck: een prachtige brokkelkaas. Na een lange rijpingstijd knisperen de rijpingskristallen in de mond. Deze unieke oude kaas zit vol aroma’s en is karaktervol van smaak.


 

3. Wijn & Spijs combinaties met de wijnen van wijnhuis Velarino

Velarino is een onderdeel van het in 1928 opgerichtte bedrijf Botter, zij maken een breed scala aan Italiaanse kwaliteitswijnen, waarvan vele zijn gemaakt met druiven van inheemse wijnstokken, vertegenwoordigt perfect de multiterritoriale aanpak die zich uitstrekt over heel Italië. Van Veneto tot Sicilië en Apulië, de wijnselectie van het bedrijf volgt een kaart van de Italiaanse oenologische cultuur en smaak, waaruit de gedeelde passie, creativiteit, kwaliteit en toewijding blijkt.

De Velarino, of gordijn, is in gebruik sinds het oude Rome. Elk theater heeft er een en de functie ervan is bekend: het podium scheiden van de zaal, en dus van het publiek. Het is niet alleen een doek, maar vaak, omdat het een integraal onderdeel is van de structuur die het huisvest, is het versierd met kostbare versieringen en borduurwerk: een waar kunstwerk, zoals de prachtige Velarino van het Teatro La Fenice in Venetië. Maar het stuk begint pas als het gordijn opengaat. De verwachting die opstijgt in die paar minuten van bewondering voor het fluweel en voor de ornamenten van het gordijn is essentieel om de voorstelling te waarderen die kort daarna zal beginnen; Hetzelfde geldt wanneer een fles rode wijn wordt geopend: deze wordt in de hand gehouden, zorgvuldig geobserveerd in zijn schoonheid en elegantie en uiteindelijk ontkurkt. Het gordijn is nu open en de harmonie en fluweelzachte rode wijnen van de Velarino.

Velarino Vermentino (wijn) met Tartu (kaas)

De Tartu is een hele romige Italiaanse kaas met een zacht zuivel en een licht ziltig karakter. Deze kaas heeft een gewassen korst en de toevoeging van zwarte truffel zorgt voor een uitgesproken, aardse smaak. De stukjes zwarte truffel zijn direct aan de melk toegevoegd tijdens het kaasmaken. Deze romige, ziltige kaas combineert perfect met de witte wijn Velarino Vermentino. De Velarino Vermentino is een sprankelende, strogele wijn. De wijn geurt naar witte perzik, abrikoos en appel. De smaak is vol met een fijne zuurgraad. Een heerlijke dagelijkse drinkwijn voor op een zonnig terras of als aperitief.

Velarino Susumaniello (Wijn) met Weydeland 48+ Belegen (kaas)

De Velarino Salento Susumaniello is een paarsrode wijn uit Apulië, Italië met een expressieve geur van rijp fruit, pruimen en vanilletonen. Vooral de smaak zal een goede indruk achterlaten; vol en zoet. Je proeft donker fruit met chocolade accenten. Een heerlijke rode wijn om te drinken bij gerechten een volle, smakelijke kaas zoals de Weydeland 48+ Belegen. Deze kaas is 4 maanden gerijpt en heeft nog geen rijpingskristallen, maar is wel erg vol van smaak. Het zuivel is nog heerlijk romig wat erg goed combineert met het romige karkater van de Susumaniello. Een topcombinatie!

”Het zachte en romige karakter van de kaas zorgen ervoor dat die mooi naast deze romige, zoete wijn komt te staan.”

Ontvang je graag meer informatie over deze producten? Neem dan contact met ons op.