Van Erk Berkenwoude

We vertellen je graag het verhaal van onze kaasmaker Marco van Erk. In 2010 hebben Marco en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Er lopen op hun boerderij nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven, wordt gebruikt om kaas van te maken. De Boeren Goudse kaas van 16 kg is een echte topper. Deze kaas is namelijk heel erg romig, zacht en smeuïg en wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Kwaliteitskaas

De kwaliteit van de kaas is heel belangrijk. Van het voer en het melken tot aan het rijpen van de kaas heeft invloed op de kwaliteit. De melk waarmee zij werken is rauw of gethermiseerd. Dat betekent dat het een echt natuurproduct is en dat dus de natuur hier invloed op heeft. De weersomstandigheden en het jaargetijde bijvoorbeeld hebben veel invloed op de samenstelling van de melk en uiteindelijk dus ook op hoe de kaas smaakt.

Speciaal zuursel

Het is een vak apart om elke dag weer boerenkaas te maken van hoge kwaliteit. Deze ambacht leer je alleen door het vaak te doen. Het afromen van de melk vraagt precisie. Tijdens het bereidingsproces gebruiken ze een speciaal zuursel, die de kaas haar zoetje geeft.

Kazen die wij van familie van Erk in ons assortiment hebben zijn de Erfgoed Stelling 302 en Erfgoed Stelling 304. Dit zijn boerderijkazen met circa 38% minder vet dan Goudse 48+ kaas. Ook maken zij de grote kazen Oudelandse Boerderijkaas Belegen XL en de Pikant XL (beide 30 kg kazen).

De gatenkaas  Bon Repas wordt ook door Familie van Erk gemaakt. Daarnaast nog de kruidenkaas Villa Nutmix en de heerlijke boerderijkazen Graskaas van de Boerderij, Oudelandse Boerderijkaas Smeuïg Jong, Erfgoed Stelling 101 en Erfgoed Stelling 103.