Kaas en wijn bij het Kerstdiner

De Kerstdagen staan weer voor de deur. En dat betekent dat heel veel mensen druk zijn met het voorbereiden van het kerstdiner. Bij het kerstdiner hoort natuurlijk ook een goed glas wijn en lekkere kazen als dessert. Maar vind jij het lastig om de juiste wijn en kaas te kiezen voor het kerstdiner? Wij helpen je graag een handje met deze tips!

Basisregels wijn en spijs

Er zijn een aantal basisregels die gelden bij het kiezen van de juiste wijn bij het gerecht. Met deze regels maak je jouw kerstdiner gegarandeerd tot een succes!

  1. Zure, zoute en zilte gerechten gaan goed met een wijn met een hoge zuurgraad. De combinatie hiervan maakt het gerecht én de wijn ronder van smaak. Denk hierbij aan: Greg & Juju Sauvignon Blanc, Bio Ortiga Blanco of de Greg & Juju Rosé
  2. Romige gerechten en zachte wijnen gaan goed samen. Als je een te stevige wijn bij een romig gerecht zou drinken, dan overheerst de wijn het gerecht. Ga dus voor zachte, ronde wijnen, zoals: Vinarius Chardonnay (wit), False Bay Old School Syrah (rood) of Greg & Juju Marselan-Syrah (rood)
  3. Rood vlees en stevige rode wijnen met tannines verzachten elkaar. Het vlees bevat eiwit, wat ervoor zorgt dat de wijn minder stroef voelt. Op deze manier wordt een stevige wijn nog mooier van smaak. Ga bij rood vlees voor de rode wijnen: Miopasso Primitivo of Lenotti Rosso Passo Veneto.
  4. Complexe gerechten bij complexe wijnen: Een gerecht met meerdere smaken, zoals een gevulde varkenshaas met pepersaus en aardappeltruffelgratin heeft meerdere smaaklagen. Hierbij zou een zachte, soepele wijn in het niet vallen. Ga dus voor een complexe wijn met meerdere smaaklagen. Voorbeelden hiervan zijn: False Bay Slow Chenin Blanc (wit), Lenotti Bardolino Rosé, Ezimit Plavac (rood), Lenotti Rosso Passo Veneto (rood) of de port Royal Oporto Tawny.

Heb je nog inspiratie nodig voor een voorgerecht voor kerst? Wij zetten een paar lekkere gerechten voor je op een rijtje. De wijnen die goed matchen met deze gerechten, noemen we ook, zodat je gelijk klaar bent en je niet meer zelf hoeft te zoeken!

Voorgerechten

Starten met een lekkere soep is altijd een goed idee. Twee heerlijke soeprecepten hebben wij voor je geselecteerd met bijpassende wijnen:

Hoofgerechten

Met Kerst wil je iets eten dat je niet altijd voorgeschoteld krijgt. Je wilt uitpakken en het liefst ook nog indruk maken op je gasten. Maar het hoeft natuurlijk niet moeilijk te zijn! Met onderstaande hoofgerechten voor het kerstdiner maak je zeker indruk. Als je ook nog de geadviseerde wijn erbij schenkt, kan het niet meer misgaan.

De perfecte afsluiter

De perfecte afsluiter voor het Kerstdiner is natuurlijk een heerlijke kaasplank. En uiteraard gecombineerd met een mooie, bijpassende wijn.

Kaasplankje als dessert: Ga bij een kaasplankje als dessert het liefst voor vier of vijf verschillende kazen. De mooiste combinatie is van elke type kaas één variant: Milde geitenkaas, witkorstkaas, (half)harde kaas, roodkorstkaas en een blauwschimmelkaas. Je kunt ervoor kiezen om het in een landthema te houden, dan ga je voor allemaal Franse kaasjes of voor allemaal Hollandse kaasjes bijvoorbeeld. Maar het mag ook gecombineerd worden op de plank. Voorbeelden hiervan zijn:

Aangezien er nu verschillende varianten kaas op het plateau liggen, kun je ook voor verschillende type wijn gaan. Een paar regels die je kunt hanteren, zijn: Kaas en wijn uit dezelfde regio gaan meestal goed samen. Lichte wijnen passen het beste bij lichte kazen. Zoete wijn combineert goed met pikante kaas. Blauwschimmelkaas combineert erg mooi met een port.

Hopelijk hebben we jou kunnen inspireren met onze recepten en wijn en spijs tips. Als je nog vragen heb, laat het weten dan helpen wij je graag verder!

Wij wensen jullie allemaal hele fijne Kerstdagen!

Gepubliceerd op 21 december 2021.